top of page

Vier belangrijke vragen en antwoorden bij de aankoop van een nieuwe fiets

De fiets is niet alleen in de vrije tijd en op vakantie erg gewild. Het kan ook het perfecte vervoermiddel zijn voor het dagelijkse woon-werkverkeer en voor boodschappen doen. Ook dit jaar zullen weer veel mensen een nieuw model kopen. Maar iets onjuiste aanpassingen aan bijvoorbeeld het zadel en het stuur kunnen ervoor zorgen dat het kopen van een nieuw model niet echt leuk wordt. "Hier komt het zogenaamde Bikefitting in beeld", legt Thomas Bayer, directeur van "Die Sattelkompetenz/DeZadelexperts"uit. De fiets wordt op de millimeter nauwkeurig aangepast aan de behoeften en fysiologische eisen van de fietser.


Welke fiets past nu eigenlijk het beste bij mij? Dat hangt af van hoe je het gebruikt. Vuistregel: Als jij je fiets zonder pijn wilt gebruiken, moet je bij de aankoop ervan geen geld besparen. Hoogwaardige modellen hebben hun prijs - maar je kan er ook langer van genieten. Bij goedkope modellen zijn de problemen vaak al voorgeprogrammeerd. Als je voornamelijk voor de weg naar werk, winkelen of voor een weekendje weg fietst, is een stadsfiets een goede keuze. Voor wie langere afstanden in alle comfort wil afleggen, is een trekkingfiets de beste keuze. Sporters kiezen vaak voor sportive modellen zoals mountainbike en racefiets.


Waarom is het internet niet de beste keuze bij de aankoop van een fiets?


Consumenten kunnen online vaak geld besparen. Dit geldt ook voor de aankoop van een fiets. Maar vooral hier is bestellen op het internet niet de beste keuze. "Wat je niet kunt kopen op het internet en vooral belangrijk is als het om fietsen gaat, is goed advies", legt Thomas uit. Wie op het internet bestelt, krijgt de fiets meestal al gemonteerd uit de doos en de aanpassingen aan bijvoorbeeld het zadel en het stuur moeten achteraf zelf worden uitgevoerd. "Fietsen zijn inderdaad complexe objecten, en voor comfortabel fietsen moeten de instellingen perfect passen", zegt Bayer.

Wat betekent "bikefitting"? Minimale verkeerde afstellingen van bijvoorbeeld het zadel en het stuur kunnen van een gezellige fietstocht een pijnlijke fietstocht maken. "Hier komt het zogenaamde bikefitting in beeld", legt Thomas Bayer uit. De fiets wordt op de millimeter nauwkeurig aangepast aan de behoeften en fysiologische eisen van de fietsen. "Ideaal zou het zijn zich van een fysiotherapeut te laten meten en adviseren voordat je een nieuwe fiets koopt", adviseert de expert.

Waar kan ik de fiets laten passen? Op www.die-sattelkompetenz.de/nl en onder 'partners' op deze website vind je een lijst van fietsenwinkels die deze service aanbieden. Ze passen trouwens niet alleen nieuwe fietsen optimaal aan maar je kan ook met een gebruikte fiets of oude fiets van jou naar de speciaalzaak gaan.

257 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page