top of page

Zo is fietsen pas echt gezond!


Fietsen is de ideale sportactiviteit. Het is een zachte manier om calorieën te verbranden en de gewrichten te ontlasten, het brengt de bloedsomloop op gang, en het daagt de spieren en longen uit. En last but not least, fietsen brengt je in een goed humeur.

Vooral actieve fietsers van gevorderde leeftijd blijven mobiel en onafhankelijk.

Maar om ervoor te zorgen dat fietsen echt goed is voor de gezondheid, moeten de fietsgeometrie en het zadel optimaal aan de gebruiker worden aangepast. Dit beschermt de rug, de spieren en bespaart energie tijdens het fietsen. Dankzij de optimale zitpositie hoeft het lichaam minder moeite te doen om zichzelf 'vast te houden' en te ondersteunen. Ergonomie is dus essentieel voor comfortabel fietsen.


Laat de fiets precies afstellen op de wensen van de gebruiker


"Het zogenaamde fietsfitting begint met de afstelling op individuele eisen. Het is al lang standaard in de professionele sector" zegt Thomas Bayer, directeur van het in Allgäu gevestigde bedrijf "Die Sattelkompetenz|DeZadelexperts"(zie afbeelding rechts).


De fiets en het zadel zijn tot op de millimeter nauwkeurig aangepast aan de behoeften en de fysiologische toestand van de rijder. "Vooral senioren zouden zich vóór de aanschaf van een nieuwe fiets in een speciaalzaak door een neutrale deskundige moeten laten opmeten en adviseren met behulp van een zogenaamde fysiothermometer", adviseert Bayer. "Daarna kunt u er zeker van zijn dat u een gefundeerde beslissing hebt genomen met betrekking tot de geometrie en de framemaat."


Fietsen na een langere pauze

Als senioren na een val of langere onderbreking weer op het zadel stappen, kunnen ze ook een fietsveiligheidscursus volgen. Op die manier krijgen zij weer de nodige veiligheid op speciale oefenroutes. Dergelijke opleidingen worden in veel steden en gemeenten aangeboden. Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht - maar met name oudere mensen zouden toch een helm moeten dragen om hun hoofd te beschermen.

Iedereen die niet zeker weet of hij met zijn huidige gezondheidssituatie mag fietsen, kan een gezondheidscheck bij zijn huisarts laten doen.


#FIETSZADEL #GEZONDFIETSEN #ZADELPIJN #FIETSZADELPIJN


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page